OPTIKA SOKOL

Ukmarjeva ulica 4
1000 Ljubljana

mob: 041-744-523


Strabizem (škilavost) in Ambliopija (leno oko)
Ambliopija je poslabšan vid v očesu, ki se ni dovolj razvilo tokom otroštva. Ambliopiji lahko tudi rečemo "leno oko".
Pogosto je posledica strabizma (škilavosti) ali pa posledica defekta enega očesa. Najprimernejši čas za zdravljenje ambliopije je v zgodnjem otroštvu. Zelo pomembno je, da so starši seznanjeni s to boleznijo in njenimi morebitnimi posledicami. Do ambliopije pride, ko se v otroštvu vid enega ali obehočes ne razvije dovolj. Navadno je prizadeto le eno oko. Otroci, ki jih prizadene ta očesna nepravilnost, si oči pogosto mencajo in velikokrat se zgodi, da se zaletavajo v predmete, ki jim stojijo ob strani šibkejšega očesa.
Strabizem pomeni patološki odklon enega očesa v razmerju na drugo oko, napaka, pri kateri vsako oko gleda v drugo smer. Okulist navadno pregleda pacienta za katerega sumi, da ima strabizem, tako, da le ta gleda v daljavo, na blizu, ter na levo in desno.

Poznamo:
- stalen strabizem
- strabizem, ki se pojavlja s presledki (občasen)

Oko se različno odkloni. Poznamo več vrst odklonov očesa:
- navznoter (konvergentni strabizem)
- navzven (divergentni strabizem)
- navzgor (sursumvergentni strabizem)
- navzdol (deorsumvergentni strabizem)
- lahko pa se odkloni kombinirano, na primer navzgor in navznoter hkrati.

Vzroki za škiljenje so lahko refrakcijske hibe z ambiopijo, okvare zunanjih očesnih mišic, okvare okulmotornih živcev ali okvare v možganih. Svojo vlogo pri škiljenju igra tudi dednost, saj je 4-krat večja verjetnost, da bo otrok škilil v družini, kjer oba starša škilita ali pa sta škilila v otroškem obdobju.